Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Σχολικα κυλικεια, τι πρεπει να γνωριζουμε?

Σκοπός των υγειονομικών αυτών ελέγχων, όπως έχουν ενημερωθεί κατά καιρούς οι αρμόδιες υπηρεσίες του νομού μας, πρέπει να είναι αποκλειστικά η βελτίωση των υγειονομικών όρων λειτουργίας όλων των βοηθητικών και κοινόχρηστων χώρων - κυρίως των αποχωρητηρίων, καθώς και η εξασφάλιση όρων και προϋποθέσεων διασφάλισης των συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης των αποβλήτων κατά τρόπο πού δεν εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον και τη Δημόσια υγεία.

Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα κυλικεία των σχολείων προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των Υγειονομικών Διατάξεων. Ειδικότερα, πρέπει να εξετάζεται αν τα προσφερόμενα είδη είναι αυτά που καθορίζει η Υπουργική και αν εφαρμόζεται η Υγειονομική Διάταξη, όπως για παράδειγμα τα ευαλλοίωτα τρόφιμα να διατηρούνται μέσα στα ψυγεία, καθώς και εκείνα τα τρόφιμα (τυρόπιτες, σπανακόπιτες κ.ά.), που προσφέρονται ζεστά, σε κατάλληλες συσκευές (θερμοθαλάμους) σε θερμοκρασία 60°C, τουλάχιστον.

Προσοχή
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διενέργεια υγειονομικών ελέγχων σε ολοήμερα Δημοτικά σχολεία, λόγω της πολύωρης παραμονής των παιδιών σ' αυτά καθώς και σε νυχτερινά γυμνάσια και λύκεια. Οι παραπάνω υγειονομικοί έλεγχοι, είναι σκόπιμο να γίνονται και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα, δεδομένου ότι συχνά η αρμόδια Υπηρεσία γίνεται αποδέκτης παραπόνων για απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας αυτών, καθώς και διατήρησης και διάθεσης των προσφερόμενων από αυτά τροφίμων. Επίσης, θα πρέπει να γίνονται έρευνες στην αγορά για την απαγόρευση κυκλοφορίας επικίνδυνων σχολικών ειδών ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παράνομης κυκλοφορίας τους και να προστατευτεί η δημόσια υγεία.

Παραβάσεις
Στις περιπτώσεις που κατά τη διενέργεια των υγειονομικών ελέγχων στα σχολεία διαπιστωθούν παραβάσεις ή παραλείψεις, θα πρέπει να εφαρμόζεται πιστά και με αυστηρότητα η ισχύουσα Υγειονομική Νομοθεσία, προς Κάθε κατεύθυνση, με την επιβολή κυρώσεων (διοικητικών και ποινικών) με στόχο πάντα την προστασία της υγείας του σχολικού πληθυσμού, για τον οποίο το Υπουργείο μας τρέφει ιδιαίτερη ευαισθησία. Επίσης, θεωρείται ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία τόσο με τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης των Νομαρχιών όσο και με τις Διοικήσεις των Ανωτέρων και Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με σκοπό τη διαφώτιση όχι μόνο του μαθητικού πληθυσμού, αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού και των συλλόγων γονέων και. κηδεμόνων σε θέματα Υγιεινής.

Εδω μπορειτε να δειτε τι επιτρεπεται να πωλουν τα κυλικεια των σχολειων

Η ΕΡΕΥΝΑ Του Αποστόλη Ζώη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου