Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Δύσκολη η φετινή χρονιά για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, είπε ότι φέτος είναι η δυσκολότερη από την μεταπολίτευση χρονιά, καθώς έχουμε τους μισούς διορισμούς και μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων. Όμως, ήδη έχουν επιστρέψει στα σχολεία πάνω από 5000 εκπαιδευτικοί που ήταν αποσπασμένοι και ενδεικτικά ανέφερε ότι το υπουργείο Παιδείας λειτουργεί με 300 λιγότερους υπαλλήλους.

«Τώρα -τόνισε η υπουργός- λειτουργεί σε καθημερινή βάση όργανο εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Παιδείας που εξετάζει τους άξονες: εκπαιδευτικούς, βιβλία, μεταφορά μαθητών και καθαριότητα των σχολείων».

Η υπουργός απηύθυνε έκκληση στους γονείς ώστε να ολοκληρωθούν οι εγγραφές και στις 5 Σεπτεμβρίου να είναι έτοιμα τα σχολεία για να έχουν καταγεγραμμένους σε ειδική καρτέλα τους μαθητές τους, αλλά και τους μαθητές ανά τμήμα, ώστε να υπάρχουν οι πραγματικοί αριθμοί και να διευκολυνθεί η τοποθέτηση αναπληρωτών, για τους οποίους άλλωστε υπάρχουν πιστώσεις.

Η κ. Διαμαντοπούλου, τόνισε ιδιαίτερα, ότι δεν θα ανεχθεί ανομίες στο χώρο της Παιδείας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονταν και αυτό γιατί δεν μπορεί να υπάρχουν υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί, δεν μπορεί να δηλώνονται διαφορετικοί αριθμοί μαθητών, δεν μπορεί να μην ελέγχονται οι αναρρωτικές άδειες.

Επανέλαβε ότι θα αυστηροποιηθεί η κατάσταση με τις απουσίες των μαθητών, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά δεν μπορεί το σχολείο να εμφανίζει την εικόνα διάλυσης μετά το Πάσχα. Ούτε και πρόκειται να διορίζονται εκπαιδευτικοί μέχρι το Μάρτιο σε εννέα και δέκα κύματα διορισμών.

Όσον αφορά τα βιβλία, η υπουργός είπε ότι υπήρξε κάποια μικρή καθυστέρηση εξαιτίας της απεργίας των οδηγών φορτηγών, ενώ τόνισε ότι σήμερα δίδονται οδηγίες στους 116 νέους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα νέα μέτρα που αναφέρονται στο ψηφιακό σχολείο, στα 800 ολοήμερα δημοτικά κλπ.

Μάλιστα τόνισε ότι η επιλογή των νέων διευθυντών έγινε με το νέο νόμο του Μαΐου, και με βασικό στόχο την αποκομματικοποίηση της Παιδείας. Τα προσόντα των νέων διευθυντών είναι υψηλά, αφού διαθέτουν σε μεγάλα ποσοστά μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικά. Να σημειωθεί ότι η αναβαθμισμένη διαδικασία επιλογής που ακολουθήθηκε φέτος μαγνητοσκοπήθηκε και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.

Τέλος, ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος ανακοίνωσε ότι μεθαύριο Τετάρτη ως, το αργότερο, την Πέμπτη θα ανακοινωθούν οι βαθμολογικές βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου