Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Ακόμα και αυτόφωρο για τους καπνιστές

Μέχρι και αυτόφωρο προβλέπει ο νέος νόμος της καθολικής απαγόρευσης καπνίσματος για όσους αρνούνται να συμμορφωθούν. Ο νόμος τίθεται σε εφαρμογή από την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου.

Κλιμακωτή και τσουχτερή θα είναι η χρηματική ποινή για τους θεριακλήδες (αλλά και για τους επαγγελματίες που τους... ανέχονται) που θα αρνηθούν να συμμορφωθούν με την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος που τίθεται σε ισχύ μεθαύριο Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου.

Έτσι, για όσους καπνίζουν στους δημόσιους κλειστούς χώρους το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 50 ευρώ, θα φτάνει όμως τα 100 ευρώ για εκείνους που ανάβουν τσιγάρο στα νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας, σε σχολεία και παιδότοπους.

Οι υποτροπές επίσης θα λειτουργούν αθροιστικά - άρα ένας πολίτης που έχει παραβεί το νόμο πάνω από μια φορά θα πληρώνει ακριβά το τσιγάρο του: έως και 500 ευρώ.

Η τσιμπίδα του νόμου τρυπώνει ακόμη και στα ταξί: έτσι εάν κάποιος πολίτης ανάψει τσιγάρο στην θέση του συνοδηγού θα πληρώσει 50 ευρώ.

Ακόμη πιο τσουχτερό είναι το πρόστιμο για τους επαγγελματίες οδηγούς των μέσων μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων και των ταξί, οι οποίοι θα καταβάλλουν 500 ευρώ εάν επιτρέπουν στους πελάτες τους να «ντουμανιάζουν» τον χώρο.

Τσουχτερά πρόστιμα θα πληρώνουν και οι υπεύθυνοι διαχείρισης και λειτουργίας κλειστών δημοσίων χώρων που θα ανέχεται την παραβίαση των διατάξεων του νόμου: κυμαίνεται από 500 έως 10.000 ευρώ. Μάλιστα, στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής η οποία την χορήγησε.

Εξίσου τσουχτερά (από 500 έως 10.000 ευρώ) θα είναι τα πρόστιμα και για όσους πωλούν προϊόντα καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση των διατάξεων του νόμου, αλλά και για όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου σχετικά με τις διαφημίσεις.

Οριστικό φρένο

«Είναι μία στιγμή ικανοποίησης αλλά και ένα μεγάλο στοίχημα»: η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε και κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει οριστικό φρένο στο κάπνισμα του κλειστούς δημόσιους χώρους. Μάλιστα, τόνισε πως ο νέος νόμος «θεραπεύει» τις εξαιρέσεις και κλείνει τα…παράθυρα καπνού.

«Πρόκειται για ένα απλό και σαφές σχέδιο. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν οριστεί και συνεπώς τα νέα αντικαπνιστικά μέτρα έρχονται να λύσουν μια σειρά προβλημάτων που είχαν προκύψει από τον προηγούμενο νόμο», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Σημειώνεται πως πριν την μεσημεριανή συνέντευξη Τύπου, όπου μεταξύ άλλων διευκρινίστηκε ο τρόπος υποβολής των προστίμων αλλά και η το ύψος αυτών, η ηγεσία του Υπουργείου είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των ελεγκτικών αρχών (συμμετείχαν περίπου 250 εκπρόσωποι).

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν τα ειδικά μέτρα που αναφέρονται στις σχετικές εγκυκλίους και στην υπουργική απόφαση, ενώ όπως έγινε γνωστό το 80% των εσόδων από τα πρόστιμα θα εισπράττεται από το υπουργείο Εσωτερικών για την ανταποδοτική υποστήριξη του ελεγκτικού μηχανισμού.

Με τον τρόπο εξασφαλίζεται οικονομικό κίνητρο για την εφαρμογή των ελέγχων, αφού από αυτό τον ειδικό λογαριασμό θα καλύπτονται τα νυχτερινά, οι υπερωρίες και η αποδοτικότητα των δημοτικών αστυνομικών, των λιμενικών και των εποπτών υγείας.

«Δεν προωθούμε ένα σχέδιο αστυνόμευσης αλλά ένα πρόγραμμα προώθησης της δημόσιας υγείας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Περίοδος χάριτος

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε πως θα δοθεί μία «περίοδος χάριτος» στους ιδιοκτήτες χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, οι υπεύθυνοι οφείλουν, όπως προβλέπει η εγκύκλιος, να διατηρούν «βιβλίο αναφοράς», στο οποίο οι αρχές θα σημειώνουν τις όποιες παρεκκλίσεις παρατηρούν κατά τους ελέγχους τους. Ανάλογα με τον αριθμό των υποτροπών αλλά και την έκταση της παραβίασης, θα επιβάλλεται το πρώτο πρόστιμο.

Επιπλέον, υπόψιν θα λαμβάνεται – λειτουργώντας ως «ελαφρυντικό»- και η τήρηση των κανόνων που επιβάλλονται από το νόμο. Δηλαδή, οι υπεύθυνοι των καταστημάτων θα πρέπει να φροντίζουν για την ανάρτηση απογορευτικού σήματος στον χώρο ευθύνης τους, την απομάκρυνση σταχτοδοχείων και την σύσταση στους παραβάτες.

Σε ό,τι αφορά τα νυχτερινά κέντρα άνω των 300 τ.μ και τα καζίνο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επανάλαβε πως η εξαίρεση τους είναι προσωρινή και πως μετά το πέρας των 8 μηνών θα εφαρμοστεί ο νόμος. Επιπλέον, διευκρίνισε πως και εκεί θα υπάρξουν κυρώσεις εάν διαπιστωθεί η πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.

Ακριβά τα αντικαπνιστικά φάρμακα

Από την τσέπη τους θα συνεχίζουν να πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες που θέλουν να κόψουν το τσιγάρο, τα αντικαπνιστικά φάρμακα και βοηθήματα. Η οικονομική κρίση, όπως παραδέχτηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεν αφήνει περιθώρια για κάλυψη της δαπάνης από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου κ. Ιωάννης Τούντας, στο επόμενο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, θα συζητηθεί η κάλυψη τους στην περίπτωση που υπάρχει ένα συνοδό νόσημα (π.χ. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια)
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου