Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Εμφιαλωμενο νερο? οχι ευχαριστω!

Σε έναν κόσμο όπου βασιλεύει ο υπερκαταναλωτισμός και η υπερβολή, είναι απόλυτα φυσικό, να δημιουργούνται πλαστές ανάγκες. Η πιο συνηθισμένη σήμερα (από αυτές) παγκοσμίως, είναι το γνωστό και μη εξαιρετέο εμφιαλωμένο νερό! Παγκοσμίως καταναλώνονται ετησίως 154.000.000.000 λίτρα εμφιαλωμένου νερού (με βάση τα στατιστικά του 2004). Με τα σημερινά δεδομένα το προηγούμενο νούμερο θα είναι αρκετά αυξημένο, αλλά θα μείνουμε εκεί για να συζητήσουμε μερικά απλά πράγματα που μας αφορούν όλους.

Η τιμή του λίτρου (του εμφιαλωμένου νερού) έχει πάρει την ανιούσα , και ειδικά το καλοκαίρι στην Ελλάδα η κατάσταση είναι παρανοϊκή. Το 1 λίτρο εμφιαλωμένο νερό φτάνει να κοστίζει όσο και ένα λίτρο βενζίνη και μερικές φορές περισσότερο.

Ακρίβυνε το νερό; Όχι βέβαια! Είπαμε το νερό είναι πολύτιμο αλλά όχι από πλευράς τιμής. Είναι πολύτιμο για τη ζωή…

Το νερό βρύσης ξέρετε πόσο κοστίζει; (δείτε το λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ για να πειστείτε) :

1 κυβικό μέτρο, δηλαδή 1000 λίτρα μόνο 0.60€. Μόνο!

Το εμφιαλωμένο;

1€ το ΕΝΑ λίτρο! Δηλαδή 1700 φορές ακριβότερο!

Είπαμε στην αρχή του άρθρου ότι καταναλώνονται ετησίως 154 δισεκατομμύρια λίτρα εμφιαλωμένο νερό. Το πιο πολύ νερό από αυτό, καταναλώνεται σε περιοχές όπου το νερό βρύσης είναι πεντακάθαρο, πόσιμο, ελεγμένο και πιο υγιεινό! Οι χώρες του τρίτου κόσμου ή αυτές που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό δεν καταναλώνουν εμφιαλωμένο… Διακρίνετε εδώ μια ανισορροπία ή μόνο εγώ το βλέπω;



Το εμφιαλωμένο νερό εκτός του ότι είναι “κονσέρβα” και κανείς δεν ξέρει αν αυτός που το πουλάει το έχει αφήσει κανένα δεκαήμερο στον ήλιο (όχι οι εταιρείες παρασκευής αλλά τα καταστήματα), πράγμα το οποίο είναι ότι χειρότερο, είναι πιο ακριβό (μας πουλάνε κάτι το οποίο αξίζει ελάχιστα … σε τιμή βενζίνης) αλλά το σημαντικότερο, είναι αντι-οικολογικό…

Κάθε φορά που ανοίγουμε ένα μπουκαλάκι νερό πρέπει να σκεφτόμαστε και τα ακόλουθα….

Κάθε μπουκάλι νερό για να κατασκευαστεί (το πλαστικό τμήμα του) χρησιμοποιεί πετρέλαιο. Πόσο; Αναλογιστείτε ότι μόνο η Αμερική καταναλώνει 26.000.000.000 λίτρα εμφιαλωμένο νερό. Αυτό για να συσκευαστεί χρειάζεται 17.000.000 λίτρα πετρέλαιο. Όχι και λίγα ε;
Για να μεταφερθεί το μπουκάλι στον τελικό καταναλωτή (μέσω πλοίων, φορτηγών κτλ.) καταναλώνει πάλι πετρέλαιο.
Όταν ο τελικός καταναλωτής πιει το νεράκι του, το μπουκαλάκι καταλήγει στα σκουπίδια και όχι στην ανακύκλωση (κατά πάσα πιθανότητα).
Αν δεν πεταχτεί στα σκουπίδια, θα πεταχτεί (από τους ασυνείδητους) στο περιβάλλον, μολύνοντάς το τουλάχιστον για πάνω από 300-400 χρόνια (τόσο κάνει για να λιώσει ένα μπουκαλάκι νερό).
Αν πάει στα σκουπίδια και θαφτεί σε καμία χωματερή υπολογίστε τουλάχιστον 1000 χρόνια για να λιώσει.
Αν πάει στα σκουπίδια και καταλήξει να αποτεφρωθεί, τότε το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο (PET) εκλύει χλωρίνη σε αέριο και βαρέα μέταλλα τα οποία είναι άκρως τοξικά.
Αν καταλήξει στην ανακύκλωση, σε πολλές χώρες δεν ανακυκλώνεται εκεί, αλλά μεταφέρεται σε άλλες χώρες για να διασπαστεί (επιπλέον πετρέλαιο για μεταφορά).
Το νερό είναι απαραίτητο για να ζήσουμε. Δεν χρειάζεται να είναι όμως εμφιαλωμένο. Το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης. Είναι περιττό. Αναγκαίο είναι όταν είσαστε σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό ή πόσιμο. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι σπατάλη και τελείως αντιοικολογική η κατανάλωσή του.

Στην Ελλάδα έχουμε ένα προσεγμένο δίκτυο ύδρευσης το οποίο πραγματοποιεί συνέχεια ελέγχους για την ποιότητα του νερού που παρέχει (εντάξει σε κάποιες περιοχές μπορεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αλλά σε γενικές γραμμές το νερό στην Ελλάδα είναι πόσιμο και καθαρότατο).

Δεν λέω ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι ανθυγιεινό. Αλλά από τη στιγμή που θα φύγει από τη συσκευάστρια εταιρεία κανείς δεν ξέρει σε τι συνθήκες φυλάσσεται . Και επιπλέον είναι τελείως χαζό να δίνουμε όταν δεν συντρέχει συγκεκριμένος λόγος, 1700 φορές περισσότερο για ένα προϊόν που έχει ο καθένας σε αφθονία σπίτι του….

Η μόνη λύση για να μειώσουμε σημαντικά την κατανάλωση πετρελαίου για τη δημιουργία πλαστικών , αλλά και να αποφύγουμε τα περισσότερα άσχημα επακόλουθα για το περιβάλλον, είναι να υιοθετήσουν οι εταιρείες παγκοσμίως την χρήση βιοδιασπώμενων μπουκαλιών.

Εσείς πόσο εμφιαλωμένο νερό καταναλώνετε;
http://medgreece.gr

3 σχόλια:

  1. Παναγιώτης28/8/10, 2:13 μ.μ.

    Από τις 25 σακούλες με σκουπίδια που μάζεψε η Πρωτοβουλία στην Πηγή του Αχιλλέα το 70-80% ήταν άδεια πλαστικά μπουκάλια.
    Αν δείτε παράπλευρα, σε οποιονδήποτε ελληνικό επαρχιακό ή εθνικό δρόμο, θα παρατηρήσετε παντού πλαστικά μπουκάλια νερού του μισού λίτρου.
    Στα παραπάνω λοιπόν, να θέσουμε και την ασυνειδησία του Έλληνα που θεωρεί σκουπιδότοπο οτιδήποτε άλλο εκτός το αυτοκίνητό του.
    Ίσως πρέπει πάνω στα μπουκάλια να αναγράφεται με μεγάλα γράμματα: ΤΟ ΠΕΤΑΤΕ ΜΟΝΟ ΣΕ ΚΑΔΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/8/10, 11:15 π.μ.

    Σχετικά με την ποιότητα νερού στην Ελλάδα:
    1) Προσάρμοσα στη βρύση του σπιτιού μου ένα φίλτρο νερού κ οι ακαθαρσίες που στράγγιξε το φίλτρο ήταν από χαλίκια μέχρι πούπουλα.
    2)Δεν υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη απ τους πολίτες στους δήθεν ελέγχους που γίνονται από τις κρατικές υπηρεσίες η όποιος φορείς κ μπορεί να βαφτίσουν το βρόμικο νερό σε καθαρό στο έλεος γενικών συμφερόντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18/6/11, 11:13 π.μ.

    υπαρχουν στην αγορα οικονομικα φιλτρα με εξαιρετικα αποτελεσματα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή