Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Τι γινεται με τις αποδειξεις?

Το μέτρο συλλογής των αποδείξεων, που έχει συνδεθεί με τη διασφάλιση του αφορολόγητου, εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο. Όχι μόνο, γιατί το κίνημα των αποδείξεων έχει ατονήσει, αλλά και διότι πληθαίνουν μέρα με τη μέρα τα τηλεφωνήματα από φορολογούμενους, οι οποίοι – έχοντας συγκεντρώσει ουκ ολίγες σακούλες και κουτιά με τα μαγικά χαρτάκια από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα – θέλουν να ενημερωθούν για την πλήρη διαδικασία και το τι τελικά θα κάνουν όλο αυτό τον όγκο χαρτιών.


Μέχρι στιγμής, αυτό που προβλέπει η διαδικασία είναι ότι – όσοι καταθέσουν τη δήλωση στις εφορίες – θα παραδώσουν στη ΔΟΥ, όπου ανήκουν, τις αποδείξεις, που έχουν μαζέψει. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος και – αν διαπιστωθούν παρατυπίες – οι φορολογούμενοι του δείγματος θα κληθούν για εξηγήσεις. Στο υπουργείο οικονομικών, όμως, διαπίστωσαν ότι ο μηχανισμός των εφοριών αδυνατεί να παραλάβει και να διαχειριστεί όλα αυτά τα στοιχεία. Έτσι, πληροφορίες του Capitaltax αναφέρουν ότι προσανατολίζονται στη μη υποβολή των αποδείξεων στις εφορίες. Εξετάζεται τα στοιχεία αυτά να διακρατηθούν από τους φορολογούμενους κατ΄ οίκον. Σε περίπτωση, που κάποιος κληθεί για έλεγχο, τότε θα πρέπει να τα έχει μαζί του, ώστε να τα προσκομίσει στην εφορία.


Περισσότερα κίνητρα για συλλογή αποδείξεων

Με δεδομένο, πάντως, ότι το κίνημα των αποδείξεων έχει ατονήσει σημαντικά, γεγονός που αποτυπώνεται στην καθίζηση των εσόδων από το φόρο προστιθέμενης αξίας, δεν αποκλείεται να δούμε ενίσχυση των κινήτρων για συλλογή αποδείξεων ακόμα και από φέτος. Πρόκειται για το μέτρο του διπλασιασμού της έκπτωσης φόρου μέσω δαπανών από επιχειρήσεις και επαγγελματίες με υψηλή φοροδιαφυγή (γιατροί, δικηγόροι, κάθε είδους τεχνίτες για επισκευή κατοικιών, καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα), το οποίο είχε προαναγγείλει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, με συνέντευξή του στο CapitalTV. Το μέτρο αυτό, λοιπόν, που ήταν προγραμματισμένο για να ισχύσει από τις αρχές της επόμενης χρονιάς, εξετάζεται να τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο.

Στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, πηγαίνουν και ένα βήμα παρακάτω: στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση οι φορολογούμενοι να συλλέγουν αποδείξεις από κάθε τους αγορά και δαπάνη, χωρίς να γνωρίζουν ποιες προσφέρουν λιγότερο φόρο και ποιες όχι. Στο τέλος της χρονιάς ή στην αρχή της επόμενης, θα τους γνωστοποιείται ποιες εξ αυτών πρέπει να κρατήσουν και να τις συμπεριλάβουν στη φορολογική δήλωση, για να καλύψουν το – μειωμένο στο μισό – αφορολόγητο.

nectarios.notis@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου