Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΟΠΑΔ: Μαχαίρι και σε ιατρικές εξετάσεις!!

Μετά τις περικοπές μισθών και συντάξεων ήρθε η ώρα για περικοπές σε είδος για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που ανήκουν στον οργανισμό περίθαλψης ασφαλισμένων δημοσίου (ΟΠΑΔ).

Ο «λογαριασμός» κοινοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τα γραφεία του ασφαλιστικού ταμείου στους ελεγκτές γιατρούς και περιλαμβάνει περικοπές ευρείας κλίμακας σε ιατρικές εξετάσεις που χαρακτηρίζονται κρίσιμες για τη διάγνωση και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, επιβαρύνοντας με το κόστος τους την τσέπη των ασφαλισμένων.

Με επείγουσα εγκύκλιό του το ταμείο του δημοσίου σταματά να χρηματοδοτεί ιατρικές πράξεις, που αφορούν τέσσερις μεγάλες κατηγορίες: μικροβιολογικές, γαστρεντερολογικές και αλλεργιολογικές εξετάσεις καθώς και σπινθηρογραφήματα (εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής).

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες, αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον κόστος για τους ασφαλισμένους με τιμή εκκίνησης που ξεκινά από 60 ευρώ (για σπινθηρογράφημα ήπατος) και φτάνει τα 270 ευρώ για τα σπινθηρογραφήματα καρδιάς, εξετάσεις που αφορούν τη διάγνωση και παρακολούθηση σοβαρών, μακροχρόνιων ασθενειών. Από την πλευρά τους, συμβεβλημένοι γιατροί του δημοσίου λένε ότι, αν σταματήσουν να διενεργούν εξετάσεις με βάση το θάλιο, καθίσταται οικονομικά ασύμφορη για τους ίδιους η συνέχισή της σύμβασής τους με το δημόσιο.
Ο μεγάλος τομέας των απεικονιστικών εξετάσεων στον οποίο βάζει «μαχαίρι» ο ΟΠΑΔ αφορά τις γαστρεντερολογικές ενδοσκοπήσεις οισοφάγου, στομάχου, δωδεκαδάκτυλου και παχέος εντέρου το κατώτατο κόστος των οποίων αρχίζει από 30 και φτάνει τα 58 ευρώ, συν επιπλέον χρέωση 15 ευρώ όταν ληφθεί υλικό για ιστολογική εξέταση.
Οι μικροβιολογικές εξετάσεις που κόβονται ανέρχονται σε δεκάδες και αφορούν εξειδικευμένες διαγνώσεις που περιλαμβάνουν καρκινικούς δείκτες και εντοπισμό ηπατίτιδας C. To κόστος τους αρχίζει από το χαμηλό των 10 ευρώ αλλά φτάνει μέχρι και 190 ευρώ, ενώ οι τιμές για τις εξειδικευμένες αλλεργιολογικές εξετάσεις που θα πληρώνουν στο εξής από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι που θα θέλουν να διαπιστώσουν την αιτία της αλλεργίας τους κυμαίνονται συνήθως γύρω στα 30 - 40 ευρώ.

Οι γενικευμένες αυτές περικοπές αφορούν ιατρικές πράξεις που διενεργούνται σε συμβεβλημένα ιατρεία και ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα καθώς και τακτικά ιατρεία δημόσιων νοσοκομείων. Με βάση την παρατηρούμενη τακτική, που μέχρι τώρα αφορούσε συνήθως άπορους και μετανάστες, ανάλογες αποφάσεις επιβαρύνουν συνήθως τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων όπου πηγαίνουν με τη διαδικασία του επείγοντος όσοι ασφαλισμένοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν από την τσέπη τους.
Οι περικοπές αυτές έρχονται την ίδια στιγμή που οι διοικήσεις των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) ανακοίνωσαν ότι συμπράττουν για να μειώσουν τα έξοδά τους κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε ανακοστολογήσεις υγειονομικού υλικού έχει προχωρήσει από τις αρχές του καλοκαιριού και το ΙΚΑ και η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Με τα δεδομένα αυτά, αναμένεται με ενδιαφέρον ο τρόπος που θα κοστολογηθούν οι εξετάσεις στα λεγόμενα ολοήμερα νοσοκομεία, που προβλέπεται να λειτουργήσουν από το Σεπτέμβριο με βάση τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Υγείας, όπου θα γίνει σήμερα σύσκεψη για το θέμα αυτό.

Η περίπτωση του ΟΠΑΔ είναι η πρώτη που ανακοινώνονται τέτοιας κλίμακας περικοπές παροχών, κάτω από τον γενικό στόχο του «εξορθολογισμού δαπανών». Για να επιτευχθεί ο στόχος, ύστερα από «προεργασία» ενός χρόνου, το ασφαλιστικό ταμείο του δημοσίου επιλέγει να κόψει όσες εξετάσεις δεν περιλαμβάνονται στο κρατικό τιμολόγιο, το οποίο διαμορφώθηκε τελευταία φορά με προεδρικό διάταγμα το 1991. Έκτοτε, οι αναπροσαρμογές που αφορούσαν τις νέες εξετάσεις γίνονταν με υπουργικές αποφάσεις τις οποίες εισηγούνταν το κεντρικό επιστημονικό συμβούλιο (ΚΕΣΥ) και με βάση αυτές διαμορφώνονταν οι τιμές. Τώρα, οι υπουργικές αποφάσεις εξαιρούνται συλλήβδην από το τιμολόγιο και ο ΟΠΑΔ στέλνει τον λογαριασμό στους ασφαλισμένους, αντί να ενισχύσει τον ελεγκτικό του μηχανισμό, ο οποίος σήμερα αποτελείται κατά βάση από ελεγκτές με ετήσιες συμβάσεις.

Του Κωστή Κεκελιάδη

ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου