Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Δύσκολη υπόθεση το μεταναστευτικό στην Ελλάδα

Στο ζήτημα της μετανάστευσης και «στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα» αναφέρεται άρθρο του περιοδικού Economist με τίτλο «Border burden».

Για το 2009 το περιοδικό αναφέρει ότι «από το σύνολο των 106.200 ανθρώπων που προσπάθησαν να περάσουν χωρίς σχετική άδεια στην Ε.Ε., τα τρία τέταρτα κρατήθηκαν στην Ελλάδα». «Τα πρόσφατα δεδομένα για το 2010 καταδεικνύουν αφενός την μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών, αφετέρου παρουσιάζουν μία αύξηση του βάρους που φέρει η ελληνική πλευρά. Επιπλέον, η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει και τους μετανάστες που βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και πρέπει να απελαθούν στην πρώτη χώρα εισόδου, που τις περισσότερες φορές είναι η Ελλάδα», προσθέτει ο Economist.

Επιπλέον στο άρθρο παρουσιάζονται οι «μεγάλες ελλείψεις της Ελλάδας», κάνοντας λόγο για τα «λιγοστά κέντρα κράτησης τα οποία είναι μικρά και με ανεπαρκές προσωπικό». Παράλληλα από τον Economist εκτιμάται ότι οι μετανάστες, χωρίς άδεια παραμονής, στη χώρα μας, ανέρχονται στους 300.000, ενώ αναφέρεται ότι «το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ που κοστίζει για την ελληνική κυβέρνηση η αντιμετώπιση του φαινομένου, είναι ανεπαρκές αλλά με δεδομένη την λιτότητα, είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει αύξησή του».

«Για αυτόν τον λόγο, οι Βρυξέλλες στέλνουν το ιππικό», τονίζει το περιοδικό αναφερόμενο στην Frontex, και στο άνοιγμα ενός παραρτήματος της στον Πειραιά τον ερχόμενο Οκτώβριο.
«Ο επικεφαλής της Frontex, Ilkka Laitinen επισκέφθηκε την Αθήνα για να ολοκληρώσει το σχέδιο σε συνεργασία με τον Έλληνα Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Όμως πίσω από τα χαμόγελα, κρύβονταν δείγματα δυσαρέσκειας» σχολιάζει ο Economist και εξηγεί ότι «από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός χαρακτήρισε από πρακτική σκοπιά ως σταγόνα στο ωκεανό αυτή την κίνηση, ενώ η Frontex θα πρέπει να αντιμετωπίσει επιπλέον και την πρόκληση της μείωσης του προϋπολογισμού αλλά και του προσωπικού».

Σύμφωνα με την ανάλυση του Economist, «η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε δυσχερή θέση συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα, Ιταλία και Ισπανία. Οι διμερείς συμφωνίες της Ιταλίας με την Λιβύη και της Ισπανίας με την Σενεγάλη και την Μαυριτανία περιόρισαν σημαντικά το φαινόμενο στην δυτική και κεντρική Μεσόγειο. Οι ελληνικές προσπάθειες για ανάλογη διαπραγμάτευση με την Τουρκία βρίσκονται σε στασιμότητα».

«Τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν μείωση της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη, όμως καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανασυντάσσονται και οδεύουν προς την ανάκαμψη τα ποσοστά αυτά είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι. Παρά τα οικονομικά προβλήματά της που την κάνουν λιγότερο ελκυστική, η Ελλάδα όπως όλα δείχνουν, θα εξακολουθήσει να παραμένει στην πρώτη γραμμή του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης στην Ε.Ε. για πολύ καιρό ακόμα», καταλήγει το άρθρο του Economist.
Πηγή tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου