Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Ωρολογιακή βόμβα η ανεργία των νέων

«Η ποίηση και η μουσική που συνόδευαν την εκδήλωση για την έναρξη του Παγκόσμιου Έτους της Νεολαίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Αυγούστου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, δεν μπόρεσαν να απαλύνουν την εικόνα: το παρόν και το μέλλον είναι «μαύρα» για τους νέους. Μεγάλα θύματα της κρίσης του 2008-'09, μοιάζουν να έχουν συνθηκολογήσει, σε βαθμό που αρκετοί αξιωματούχοι να κάνουν λόγο για την χαμένη γενιά».

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινούσε το ολοσέλιδο αφιέρωμα στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας le Monde, αναφορικά με τη δραματική κατάσταση που βιώνει μεγάλο μέρος της νέας γενιάς του πλανήτη, κυρίως λόγω της έκρηξης της ανεργίας και του περιορισμού των ευκαιριών. 



Στο 13% Βασισμένο στα στοιχεία που περιέχονται στην πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας (ILO), το αφιέρωμα σημειώνει ότι στα τέλη του 2009 ο αριθμός των νέων 18-24 ετών που δεν είχαν επισήμως μια θέση εργασίας είχε φτάσει στον αριθμό-ρεκόρ των 81 εκατομμυρίων, ο οποίος αντιστοιχεί σε ποσοστό 13% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Μάλιστα, η ίδια τάση συνεχίζεται και το 2010, που εκτιμάται ότι θα κλείσει με 81,2 εκατ. ανέργους στις τάξεις της νεολαίας (13,1%). 


Οριακή βελτίωση δεν αναμένεται πριν το 2011 -και αυτό, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η παγκόσμια οικονομία δεν θα βυθιστεί σε μια δεύτερη συνεχόμενη ύφεση. Σύμφωνα με την έκθεση της ILO, ανάμεσα στο 2007 και το 2009, ο αριθμός των άνεργων νέων αυξήθηκε κατά 7,8 εκατομμύρια -1,1 εκατ. το 2007/'08 και 6,7 εκατ. το 2008/'09. Συγκριτικά, στην αμέσως προηγούμενη δεκαετία (1997-2006), ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης ήταν 191.000. Η εικόνα, όμως, δεν είναι ενθαρρυντική ούτε για τους νέους που έχουν την... τύχη να εργάζονται -κι αυτό, διότι από τις τάξεις τους προέρχεται ο ένας στους τέσσερις (για την ακρίβεια το 24%) εργαζόμενους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας των νέων εμφανίζονται στον ανεπτυγμένο κόσμο. Τη διετία 2008-'09 αυξήθηκαν κατά 4,6%, για να φτάσουν το 17,7%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 1991, όταν άρχισαν να συλλέγονται αυτά τα στοιχεία. 


Προφανώς, οι εξελίξεις αυτές προκαλούν μεγάλες ανησυχίες. «Μήπως η κρίση δημιούργησε μια χαμένη γενιά; Μήπως η αβεβαιότητα έχει ως συνέπεια την ύπαρξη μεγαλύτερου ριζοσπαστισμού;», αναρωτιέται η le Monde. Η ζωή θα δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα -και πολλά άλλα. 

Ρεπορτάζ : Γιώργος Παυλόπουλος
(από την Ημερησία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου