Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Ερχονται διευκολυνσεις λογω αδιεξοδου......

Ανάσα από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις αναμένεται να πάρουν από αύριο, αφού θα έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με τον νόμο, να υποβάλουν αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές τους.

Ειδικότερα, στη ρύθμιση «οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων» αναμένεται να ενταχθούν περί τους 150.000 δανειολήπτες. Παράλληλα, από τις αρχές του 2011 θα ενεργοποιηθεί η δικαστική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας τα ειρηνοδικεία θα κρίνουν αν ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται ή όχι σε αδυναμία πληρωμής και θα προχωρούν σε ρύθμιση χρεών.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι για διάστημα έξι μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή περίπου ώς τα τέλη Ιανουαρίου του 2011, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη προς τράπεζες ή προς άλλα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, προσαυξημένο κατά 50%. Ενδεικτικά, το αφορολόγητο για άγαμο φορολογούμενο είναι 200.000 ευρώ, οπότε η αντικειμενική αξία της κατοικίας για να μη βγει σε πλειστηριασμό δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 300.000 ευρώ. Ηδη με άλλη διάταξη νόμου είχαν απαγορευτεί ως τις 31 Δεκεμβρίου οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τράπεζες, ενώ με τη νέα ρύθμιση η απαγόρευση επεκτείνεται και σε χρέη μεταξύ ιδιωτών.


Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να ενταχθεί κάποιος στον νόμο, σε αυτόν υπάγονται φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες (με εξαίρεση τους εμπόρους) που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Υπάγονται επίσης όλα τα χρέη, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία, διοικητικά πρόστιμα, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών διακρίνεται σε τέσσερις φάσεις που έχουν ως εξής:
Α’ φάση: Εξωδικαστικός συμβιβασμός.
Β’ Φάση: Αίτηση στο ειρηνοδικείο.
Γ’ Φάση: Προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον του ειρηνοδικείου.
Δ’ Φάση: Δικαστική ρύθμιση των οφειλών σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός./span>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου