Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Στοιχειώνουν τα ταμεία οι συνταξιούχοι φαντάσματα

Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, σε συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκε στο ζήτημα της αδιαφάνειας του συνταξιοδοτικού συστήματος κάνοντας λόγο για 8.500 υπεραιωνόβιους συνταξιούχους, εκ των οποίων οι 500 είναι άνω των 110 ετών

Εννοείται ότι έχουν αποβιώσει προ πολλών ετών πλην ίσως μίας εξαίρεσης ενώ οι συγγενείς τους εξακολουθούν να λαμβάνουν τη σύνταξή τους.


Σύμφωνα με πληροφορίες, τη δικαστική οδό λαμβάνουν περισσότερες από 350 τέτοιες περιπτώσεις. Παράλληλα ετοιμάζεται και αναλυτική απογραφή όλων των συνταξιούχων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μέσω δημιουργίας Εθνικού Μητρώου Συνταξιούχων ως τα μέσα Οκτωβρίου, από το οποίο θα γίνεται ο κεντρικός έλεγχος πληρωμής συντάξεων. Υπολογίζεται ότι από την εκκαθάριση του Μητρώου συνταξιούχων θα προκύψει όφελος 100 εκατ. ευρώ ετησίως για το Δημόσιο.

Ο κ. Λοβέρδος επίσης διευκρίνισε ότι δεν αποτελούν νέα μέτρα οι διατάξεις για αναλογιστικές μελέτες στα Ταμεία λέγοντας χαρακτηριστικά στη διάρκεια της συνέντευξης πως « όσοι μνημονιολογούν πρέπει να βάλουν όριο την αλήθεια». Αναφερόμενος στις διατάξεις του Ασφαλιστικού που, όπως είπε, αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες ως νέα μέτρα, δήλωσε πως ο ασφαλιστικός νόμος προβλέπει αναλογιστικές μελέτες για τα Ταμεία, όπως και ρύθμιση για τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Είπε επίσης ότι περιμένει αύξηση της ανεργίας αρκετά πάνω από το 12% που ήταν τον Μάιο, με τη λήξη της τουριστικής περιόδου και την αυτόματη λήξη απασχόλησης για χιλιάδες εποχικούς εργαζομένους στον τουρισμό.

Ωστόσο ήταν κατηγορηματικός τονίζοντας ότι «για το επίδομα ανεργίας δεν τίθεται θέμα περικοπής ή αναπροσαρμογής του, ούτε μνημονιακό, ούτε πολιτικό, ούτε κάτι άλλο» και πρόσθεσε πως παρά την επικείμενη αύξηση της ανεργίας, τα επιδόματα των ανέργων δεν θα θιγούν. «Δεν φταίνε οι άνεργοι για όλα αυτά» είπε χαρακτηριστικά.

Η νέα λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου του 2011, όπως προβλέπει ο νόμος, ενώ για την κατάρτιση της λίστας θα χρησιμοποιηθούν υπάρχοντα πορίσματα από επιτροπές και θα υπάρξει συνεργασία με φορείς που έχουν στοιχεία, όπως δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, δεν θα θιγούν όσοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση αλλά και κοντά στα ελάχιστα για τη θεμελίωση ένσημα που είναι τα 3.600.
Πηγή:Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου