Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Μπορεί η Λαμία να ανατρέψει το κομματικό μοντέλο στην αυτοδιοίκηση;

΄΄…μόνοι γάρ  τόν μηδέν τώνδε  μετέχοντα ουκ απράγμονα, αλλ’ αχρείον νομίζομεν…΄΄
   (Θουκυδίδη Περικλέους Επιτάφιος Β,40 )


Το Δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης αποτελεί κατάκτηση του σύγχρονου ανθρώπου, προϊόν μιας μακράς ιστορικής πορείας. Ειναι όμως και το πιο ευαίσθητο πολίτευμα γιατί είναι άμεσα εξαρτώμενο από την συμμετοχή  των πολλών.
Σήμερα ο πολίτης είναι αποκομμένος πολλές φορές από τα κέντρα εξουσίας, μπορεί όμως να δραστηριοποιηθεί και να συμμετέχει στηρίζοντας την τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία αποτελεί ένα λαϊκό θεσμό που αναδείχθηκε σε δύσκολους καιρούς και καταγράφηκε στη συνείδηση του μέσα στο χρόνο σαν κάτι ξεχωριστό, κάτι δικό του και άμεσο.
Δυστυχώς σήμερα βιώνουμε την εποχή της α-πολιτικοποίησης των πολλών και της κομματικοποίησης της Αυτοδιοίκησης που αλώθηκε, ελέγχθηκε και προσαρμόστηκε στις κομματικές πρακτικές και συντονίστηκε ανάλογα. Μέσα από τα κόμματα η κεντρική εξουσία θέλει, και επιδιώκει, να ελέγχει όλες τις μορφές εξουσίας σε όλα τα επίπεδα.

Τα κόμματα της εξουσίας νομοθετούν βάζοντας πότε το ποσοστό του 42%, πότε εφευρίσκουν εκλογικούς νόμους, για να υπηρετηθεί το δημαρχοκεντρικό σύστημα και πότε κάνουν τους “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ” και “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” στα μέτρα τους με στόχο την εκλογή “ημετέρων” δημάρχων. Νομοθετούν βάζοντας μια σειρά από προϋποθέσεις για να μην γίνεται με ευκολία το “ανακάτεμα” των δημοτών και να εκφράζονται ελεύθερα με καθαρά τοπικά αυτοδιοικητικά κριτήρια. Μπαίνουν τέλος σε λειτουργία οι διάφοροι μηχανισμοί: οι χρηματοδοτήσεις των “δικών μας δήμων”, οι προσλήψεις, τα κομματικά ρουσφέτια και όλα αυτά ολοκληρώνονται με τα “χρίσματα” των κομματικών υποψηφίων και με τον χαρακτηρισμό των όποιων ανεξάρτητων ως “ανταρτών”.

Έτσι αναπαράγεται σε όλη την κλίμακα, μέχρι και τον πιο μικρό δήμο, το κεντρικό κομματικό παιχνίδι και λειτουργεί ο κάθε δήμος, ως κακέκτυπο της βουλής και οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αντίστοιχα κακέκτυπο των βουλευτικών. Και όλα κάτω από το πρίσμα, και με το στόχο, των βουλευτικών εκλογών. Η απουσία του κάθε κόμματος, άρα και των μικρών κομμάτων, καταγράφεται ως αδυναμία να στελεχώσει ψηφοδέλτιο. Το ερώτημα είναι, έχει τίποτα να κερδίσει μέσα σ’ αυτό το κλίμα η τοπική κοινωνία; Φυσικά όχι.

Αντίθετα οδηγούνται στην αδράνεια και την περιθωριοποίηση πολλοί αξιόλογοι πολίτες, ισοπεδώνονται αξίες, καταπιέζονται συνειδήσεις, εγκλωβίζονται δημότες μέσα σε λογικές και πρακτικές, που δεν θα ήθελαν ίσως να τις υπηρετήσουν. Αντίστοιχα στελεχώνουν ψηφοδέλτια άνθρωποι των μηχανισμών, των σκοπιμοτήτων και των συμφερόντων. Το σημαντικότερο, οι νέοι άνθρωποι, στους οποίους ανήκει το μέλλον, αυτοί που πρέπει να δημιουργήσουν το όραμα της πόλης, του δήμου, αγνοούνται ή μένουν στο περιθώριο, αρνούμενοι πολλές φορές οι ίδιοι να συμβιβαστούν με το κατεστημένο.

Γι’ αυτό υποστηρίζουμε με έμφαση ότι η Λαμία, και η κάθε Λαμία, έχει ανάγκη από μια ανεξάρτητη δημοτική προσπάθεια, η οποία να συσπειρώσει όλους αυτούς που δε δεσμεύονται από κόμματα, από άλλες συλλογικότητες και συμφέροντα. Η περιθωριοποίηση και η ιδιώτευση αξιόλογων συμπολιτών μας μπορεί να σταματήσει, σ’ ένα βαθμό, μέσα από τέτοιες διαδικασίες, στις οποίες ο καθένας δεν θα νοιώθει την “κηδεμονία” και δεν θα “σπάει τα μούτρα” του πάνω σε προαποφασισμένες θέσεις, σε “χρίσματα”, σε αδιαφανείς σκοπιμότητες και μασημένες τροφές από τις ηγεσίες και τις “γραμμές” των κομμάτων. Δεν θα νοιώθει την ανάσα αυτών που διαθέτουν, έστω υποτυπώδεις, “μηχανισμούς”, να τον ελέγχουν και να τον κατευθύνουν. Συσπειρώσεις χωρίς ταμπέλες και ιστορικές αναφορές, χωρίς προαπαιτούμενα, αλλά μόνο με διάθεση και αποφασιστικότητα να εκφραστούν φρέσκες ιδέες που να συνθέτουν το όραμα.

Η περίοδος αυτή είναι η πλέον κατάλληλη να λειτουργήσει στη Λαμία μια τέτοια κίνηση, όχι τόσο και μόνο για τις εκλογές, όσο με αφορμή τις εκλογές, και να βρεθεί μέσα στη δίνη των δημοτικών εκλογών με παρεμβάσεις, προτάσεις και θέσεις. Είναι ευκαιρία να καταδειχθεί η αδυναμία των παραδοσιακά “αντίπαλων δυνάμεων” στην πόλη να εκφράσουν τα πραγματικά προβλήματα με σύγχρονους όρους.

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας ελπίζουμε και φιλοδοξούμε να παίξει ένα τέτοιο ρόλο. Φιλοδοξούμε να συσπειρώσειπολίτες της Λαμίας ανεξάρτητα από πολιτικές, ιδεολογικές και κομματικές αντιλήψεις ή κοινωνικά και επαγγελματικά συμφέροντα, που επιδιώκουν να συνδιαμορφώσουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στοχεύουν συνειδητά στη δημιουργική πολυφωνική σύνθεση απόψεων και ιδεών.

Tα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, οι κοινωνίες αλλάζουν, ας αλλάξουμε κι εμείς…

                                                    Η Λαμία μπορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου