Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Παιδιά: Κίνδυνος από φάρμακα χωρίς συνταγή

Κινδυνεύει η υγεία πολλών παιδιών από την αλόγιστη ή λανθασμένη χρήση μη συνταγογραφημένων φαρμάκων που τους χορηγούν οι γονείς τους, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Σίνδνεϊ, που παρουσιάστηκε χθες σε διεθνές συνέδριο φαρμακολογίας στη Λισαβόνα.

Πρόκειται κυρίως για φάρμακα αντιπυρετικά ή σκευάσματα για την αντιμετώπιση του βήχα και του συναχιού, τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.
Κατά την παρουσίαση της σχετικής έρευνας που έγινε σε 97 βρεφονηπιακούς σταθμούς στην Αυστραλία με συμμετέχοντες γονείς και εργαζομένους σε αυτούς, η δρ Ρεμπέκα Μόουλ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε κυριολεκτικά έκπληκτη από τα αποτελέσματα: το 44% των ερωτηθέντων δεν ακολουθούσαν την αναγραφόμενη δόση στη δοσολογία των φαρμάκων, και μόνο το 64% ήταν ικανοί να την υπολογίσουν με ακρίβεια. Μόνο το 14% των ερωτηθέντων αντιδρούν σωστά στις περιπτώσεις του παιδικού πυρετού. Χαρακτηριστικό είναι δε, το γεγονός ότι, με βάση στοιχεία του 2008, από τις περίπου 119.000 τηλεφωνικές κλήσεις που δέχτηκε το κέντρο ενημέρωσης για περιπτώσεις δηλητηριάσεων στις νότιες περιοχές της Αυστραλίας, το 48% αφορούσε «κατά λάθος υπερβολική δόση φαρμάκων σε παιδιά» και στο 15% των περιπτώσεων τα παιδιά νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο.

(Πηγή: Γαλλικό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου