Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Ασπίδα κατά του καρκίνου φρούτα και λαχανικά

Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου του πνευμόνων στους καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Οι προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει την ευεργετική επίδραση της διατροφής με φρούτα και λαχανικά, αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που αναδεικνύει τη σημασία της ποικιλίας, πέρα από την ποσότητα.

Η μελέτη, υπό τον επιδημιολόγο Μπας Μπουένο-ντε-Μεσκίτα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της Ολλανδίας, δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention" (Επιδημιολογία Καρκίνου, Βιοδείκτες και Πρόληψη) της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έρευνα κάλυψε περίπου 452.000 άτομα στην Ευρώπη, εκ των οποίων 1.613 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η ποικιλία των φρούτων και των λαχανικών φαίνεται να έχει πιο σημαντική προστατευτική δράση σε σχέση με την ποσότητα που καταναλώνεται. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές συστήνουν στους καπνιστές όχι μόνο την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών, αλλά και ενός πλούσιου μείγματος από αυτά.

Πάντως, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι, άσχετα από τη διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος παραμένει το καλύτερο προληπτικό μέτρο, για τη μείωση του κινδύνου από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Σήμερα, υπάρχουν ακόμα περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο καπνιστές σε όλο τον κόσμο, πολλοί εκ των οποίων είναι εθισμένοι στη νικοτίνη, γι' αυτό δυσκολεύονται να κόψουν το κάπνισμα, παρά τις προσπάθειές τους. Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει σημασία η προσεκτική διατροφή με μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου