Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Να δημοσιευτεί η οικονομική - διαχειριστική κατάσταση των Δήμων

Σε περίπου τρεις μήνες θα έχουμε τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, Περιφερειακής και Δημοτικής. Όλοι όσοι ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση ή θα ασχοληθούν με τις εκλογές, καλούνται να συγκλίνουν και να υπηρετήσουν τα νέα δεδομένα.
Και πρέπει να την υπηρετήσουν με διαφάνεια και οργανωτική ανασυγκρότηση των φορέων της, σε όφελος των πολιτών και για την ευημερία της τοπικής κοινωνίας.

Από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα αναλάβουν να λειτουργήσουν τα νέα όργανα, που θα προκύψουν από τις εκλογές. Η συγκυρία είναι και δύσκολη και πολύπλοκη. Στα πολλά που απαιτούνται σήμερα είναι: οι συνδυασμοί που θα συγκροτηθούν, οι υποψήφιοι που θα αποφασίσουν να εκτεθούν και τα προγράμματα που θα προταθούν για να ψηφίσουν οι δημότες, θα πρέπει να έχουν μια, περίπου, εικόνα της οικονομικής – διαχειριστικής κατάστασης των Δήμων που προκύπτουν με τον “Καλλικράτη”, αλλά και της ίδιας της Περιφέρειας.

Άρα θα πρέπει, κατά την άποψή μας, να γίνει προσπάθεια να δημοσιευθεί, με ευθύνη και συντονισμό της ΤΕΔΚ, για τους Δήμους, και της ίδιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για το Νομό, μέχρι την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου το πολύ, πλήρης και με κάθε λεπτομέρεια, η οικονομική και διαχειριστική κατάσταση της Νομαρχίας και των Δήμων και Κοινοτήτων. Να δημοσιευθούν και οι υποχρεώσεις που έχουν προγραμματιστεί μέχρι 31/12/2010.

Με ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιών να ρυθμιστούν όλες οι εκκρεμότητες και τα κενά σε συμβάσεις, παραστατικά, διαφορές με δικαιούχους. Να ανακοινωθεί με σαφήνεια ότι πέρα των δημοσιευμένων δεν υπάρχει κάτι άλλο. Αυτή η αναλυτική ανακοίνωση, με τα ονόματα των δικαιούχων και των υπόχρεων, να δεσμεύει τους υπεύθυνους της ανακοίνωσης, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο τρίτο. Να οριστούν οι υπεύθυνοι, οι οποίοι θα μπορούν να επεξηγούν και να παρέχουν στοιχεία.

Πέρα από τον έλεγχο κατά την παράδοση - παραλαβή και τις ευθύνες, που θα αποδοθούν για κάθε παράλειψη ή πράξη μη παραδεκτή, να μην αναγνωριστεί καμιά υποχρέωση ή συμφωνία, που δεν έχει δημοσιοποιηθεί σύμφωνα με τα παραπάνω ή γνωστοποιήθηκε με αναληθή ή ανεπαρκή στοιχεία, η δε συνενοχή του φερόμενου ως δικαιούχου συνέβαλε στην αλλοίωση του προγράμματος των υποψήφιων συνδυασμών.

Να δημιουργηθεί τέλος, στις ιστοσελίδες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της ΤΕΔΚ ειδική καταχώρηση, στην οποία να αναρτηθούν όλα τα παραπάνω ή και άλλα αναγκαία στοιχεία, αλλά χωριστά για καθένα Δήμο και Κοινότητα.




Λεωνίδας Κωστόπουλος
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου