Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Ανάσα στα δάνεια 200.000 Δημοσίων Υπαλλήλων

«Ανάσα» για 200.000 και πλέον δημοσίους υπαλλήλους εν όψει του δύσκολου φθινοπώρου θα αποτελέσει η νέα ρύθμιση της κυβέρνησης για τα στεγαστικά δάνεια που έχει χορηγήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί ως το τέλος της εβδομάδας.

Στους συγκεκριμένους δανειολήπτες θα παρέχεται η δυνατότητα επιμήκυνσης της εναπομένουσας διάρκειας εξόφλησης του δανείου τους ως και 40 χρόνια με στόχο τη μείωση των μηνιαίων δόσεων που πληρώνουν στην τράπεζα, οι οποίες δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 40% των αποδοχών τους.
Σε πρώτη φάση, η διευκόλυνση αυτή θα παρέχεται στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από το 2005 και αργότερα, ενώ υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της σχετικής ρύθμισης και στις παλαιότερες χορηγήσεις. Παράλληλα, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξόφληση του δανείου τους λόγω προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με το “Βήμα” η απόφαση της κυβέρνησης έχει στόχο να βοηθήσει περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών και των αστυνομικών, ώστε να ξεπεράσουν την τρέχουσα δύσκολη συγκυρία. Με την υλοποίησή της θα επιτευχθεί ο περιορισμός των μηνιαίων δόσεων που πληρώνει η συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών, που είδε τα εισοδήματά της να μειώνονται ακόμη και ως 20% λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για τη μείωση των ελλειμμάτων. Η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά από το Ταμείο. Συνολικά τα δάνεια που έχει χορηγήσει το Ταμείο ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ και κατά μέσον όρο σε 150.000 ευρώ για κάθε οικογένεια.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η μηνιαία δόση μπορούσε να φτάσει ως το 60% των αποδοχών του κάθε δανειολήπτη, αλλά στην πράξη έφθανε ως και το 50% των συνολικών εισοδημάτων, στα οποία λαμβάνονταν υπόψη και τα επιδόματα που είχαν μόνιμο χαρακτήρα (π.χ. τα ΔΙΒΕΤ που καταβάλλονται στους εφοριακούς και τελωνειακούς). Μετά την περικοπή των αποδοχών (μισθών και επιδομάτων) που ανέρχεται περίπου στο 20%, χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται σε πραγματικά οικονομικό αδιέξοδο, καθώς από τον μισθό τους παίρνουν στο χέρι μόνο το 30%. Με τη νέα ρύθμιση δεν θα μπορεί να παρακρατείται μεγαλύτερο ύψος από το 40% των απολαβών του εργαζομένου.

Σε κάθε περίπτωση, με την αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής μπορούν να εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά κάθε μήνα.


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Νοικοκυριό πήρε το 2005 στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ με διάρκεια 20 έτη και επιτόκιο 5%. Η μηνιαία δόση του ανερχόταν ως και σήμερα στα επίπεδα των 1.000 ευρώ. Μετά την περικοπή των μέσων μηνιαίων αποδοχών του από 3.000 ευρώ σε 2.600 ευρώ, θέλει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους του. Το υπόλοιπο που χρωστά στην τράπεζα φθάνει στις 125.000 ευρώ.

Μία λύση αποτελεί η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου στον αρχικώς συμφωνηθέντα χρόνο εξόφλησης, δηλαδή στα 20 χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση η νέα μηνιαία δόση θα διαμορφωθεί σε 825 ευρώ. Αν το νοικοκυριό θέλει να μειωθεί περαιτέρω η δόση, μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια στα 25 έτη. Σε αυτή την περίπτωση η δόση θα υποχωρήσει στα 730 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου