Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ατυχής η απάντηση του κ Δημάρχου
για το Δημοτικό Ωδείο

Με πραγματική έκπληξη διαβάσαμε το δελτίο τύπου του Δήμου Λαμίας, με τίτλο “Μύθοι και πραγματικότητα για το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας”, που υπογράφει ο Δήμαρχος κος Κοτρωνιάς.
Ένα κείμενο το οποίο βρίθει κατηγοριών για την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας: ότι αποκρύπτουμε ή δημοσιοποιούμε ανύπαρκτα στοιχεία, ότι λέμε ανακρίβειες και ψεύδη, ότι οι επιστολές μας απέχουν από την πραγματικότητα, ενώ αφήνει υπονοούμενα πως θέλουμε με την στάση μας να βλάψουμε το Ωδείο, χωρίς βέβαια να απαντάει στα ερωτήματα που θέσαμε για τα χρόνια λειτουργικά προβλήματα του Ιδρύματος, για το φλέγον ζήτημα της πρόσληψης των συμβάσεων έργου καθώς και για την στάση που κράτησε ο ίδιος και το Διοικητικό Συμβούλιο μετά την εκδήλωση του προβλήματος.
Εμείς στην Πρωτοβουλία πιστεύουμε στους θεσμούς, στον λόγο και στον διάλογο. Οι πολιτικοί, οι οποίοι σε κάθε πρόβλημα επικαλούνται προσωπικές γνωριμίες, που θα φέρουν την λύση, αποτελούν για μας μοντέλο οπισθοδρομικής διοίκησης
Οι πολιτικοί οι οποίοι σε κάθε δημιουργικό διάλογο και κριτική, που γνώμονα έχει το καλό της πόλης, βλέπουν συνομωσίες και προσωπικές επιθέσεις, αποτελούν μουσειακό είδος πολιτικού προς αποφυγή.
Πιστεύουμε ότι στον πολιτισμό το πιο σημαντικό είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο. Στο Ωδείο είναι οι καθηγητές, ιδιαίτερα αυτοί που διδάσκουν πάνω από δύο δεκαετίες και έχουν δημιουργήσει σημαντικούς διπλωματούχους μαθητές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το εντοπίζουμε στην έντονη δυσαρέσκειά τους και στην πλήρη αβεβαιότητα που τους διακατέχει. Κι αυτό οφείλεται στο χάος των εργασιακών σχέσεων, στις χαμηλές αμοιβές, στην μη αναγνώριση των πτυχίων τους, στην προβληματική ασφαλιστική τους κάλυψη, στην παραπλάνηση στο θέμα της μονιμοποίησής τους, αλλά και στην μη προώθηση του Οργανογράμματος του Ωδείου στην Περιφέρεια εδώ και δύο χρόνια.
Η επίθεση λοιπόν που δεχόμαστε και άδικη είναι και άτοπη• και φυσικά τα στοιχεία, που και ο ίδιος στην απάντησή του παραθέτει για το προσωπικό, επιβεβαιώνουν τις προτεραιότητές του και δικαιώνουν απόλυτα την Κίνησή μας.
Στην Πρωτοβουλία πιστεύουμε πως, με αφορμή το θέμα του Ωδείου, ο κος Δήμαρχος εξαπολύει μια σκληρή επίθεση στην Κίνηση και τα μέλη της με σκοπό να ακυρώσει μελλοντικές μας παρεμβάσεις, με φόντο πάντα τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Θεωρούμε πως η συμπεριφορά αυτή ενός Δημάρχου απέναντι σε ενεργούς πολίτες, συνιστά ατυχή εξέλιξη και ουσιαστικά αποπροσανατολισμό από την κρίση που βιώνει το ίδρυμα.
Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε στον κύριο Δήμαρχο πως η Πρωτοβουλία δεν είναι μία κίνηση που έχει σαν αυτοσκοπό τις εκλογές. Του υποσχόμαστε πως, σε κάθε περίπτωση, θα είμαστε εδώ και μετά τον Νοέμβριο για να προβάλουμε αλλά και να συμβάλουμε στην προσπάθεια για την επίλυση των θεμάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής μας και των παιδιών μας.
Επανερχόμενοι στο θέμα του Ωδείου θα πρέπει να τονίσουμε πως τα ερωτήματα που θέσαμε, και που περιμένουμε να απαντηθούν από τον κο Δήμαρχο, προέκυψαν μετά από συναντήσεις με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, την Διευθύντρια του Ωδείου, από την οποία αντλήσαμε και τα αριθμητικά στοιχεία, με τους καθηγητές μουσικής με σύμβαση έργου και αορίστου μερικής απασχόλησης, με γονείς, με μαθητές αλλά και με πολίτες της πόλης που ανησυχούν για την φθίνουσα πορεία των τελευταίων ετών του Ιδρύματος.
Μερικά από τα θέματα που θεωρούμε ότι πρέπει να απαντηθούν από τον κο Δήμαρχο:
Το ποσό της κατάχρησης, ποιοι είναι οι υπεύθυνοι και σε ποιο στάδιο είναι η δικογραφία.
Τα οικονομικά στοιχεία του Ωδείου τα τελευταία χρόνια: έσοδα(επιχορηγήσεις από Υπουργείο και Δήμο, δίδακτρα κλπ), έξοδα (η εξέλιξη των εξόδων κατά κατηγορία δαπανών).
Η εξέλιξη του αριθμού των μαθητών ανά έτος και ανά όργανο και θεωρία τα τελευταία 15 χρόνια.
Ο αριθμός των συνεδριάσεων του ΔΣ στην 4ετία και ειδικότερα στο τελευταίο έτος σύμφωνα με τα πρακτικά.
Πού οφείλεται η καθυστέρηση της συνεδρίασης του ΔΣ για το θέμα της ελάττωσης των θέσεων των καθηγητών με σύμβαση έργου σε τέσσερεις, με ορατό τον κίνδυνο δυσλειτουργίας του ιδρύματος. Πότε στάλθηκε το έγγραφο στο Υπουργείο και ποια η γραπτή απάντηση.
Οι ενέργειες του κου Δημάρχου για το ίδιο διάστημα και ποια είναι εκείνα τα μέτρα που έχει λάβει, ώστε να εξασφαλισθεί η επαρκής στελέχωση του Ωδείου(πέρα από τις τηλεφωνικές δεσμεύσεις της τελευταίας στιγμής με τον ιδιαίτερο του κ Υπουργού, τον κο Γεωργούλη, ο οποίος φυσικά δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να αλλάξει την Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως ο κος Δήμαρχος είπε σε τοπικό ραδιόφωνο πρόσφατα)
Τελικά, πώς πιστεύει ο κος Δήμαρχος ότι θα λειτουργήσει ένα ίδρυμα μουσικής όταν η “ψυχή” του, δηλαδή οι μουσικοί, βρίσκονται σε διαρκή επαγγελματική ανασφάλεια.
Γιατί δεν προχώρησε το Οργανόγραμμα Λειτουργίας που θα δεσμεύει θέσεις μουσικών στο νέο “Καλλικράτειο” Δήμο ώστε με το νέο Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, που συστήνεται να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα του ιδρύματος.
Θα αποκατασταθούν και πότε η ελλιπής ηχομόνωση του κτιρίου Πλατή και η ανεπαρκής λειτουργία των δύο αιθουσών.
Πιστεύουμε ότι χρέος του Δημάρχου προς τους δημότες είναι να δοθούν απαντήσεις και επιμένουμε πως το θέμα πρέπει να απασχολήσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο για να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, που να δεσμεύουν το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος και τον κο Δήμαρχο.
Η κρίση του Ωδείου είναι μια πραγματικότητα και μόνο αν αντιμετωπισθεί συλλογικά θα βελτιωθεί η κατάσταση και η εύρυθμη λειτουργία του. Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας πιστεύει πως η αντιπαράθεση αυτή καθώς και η δημοσίευση όλων των στοιχείων με απόλυτη διαφάνεια θα βοηθήσει ώστε το Ίδρυμα να επιτελέσει τον ουσιαστικό πολιτιστικό ρόλο, που του αρμόζει στην Λαμία.

Η Επιτροπή Παιδείας – Πολιτισμού – Αθλητισμού
της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου